Algunes de les coses que es tenen per suïsses, com les pastilles, les navalles multiús o els rellotges de cucut, en realitat són més antigues i provenen d'altres indrets
Algunes de les coses que es tenen per suïsses, com les pastilles, les navalles multiús o els rellotges de cucut, en realitat són més antigues i provenen d'altres indrets

N’hi ha qui crien fama i n’hi ha que carden la llana. El cas suís n’és l’exemple més clar. I es que malgrat el que digués l’espot de les pastilletes, amb aquell personatge que feia tanta ràbia que perseguia els qui es volien adjudicar el mèrit d’haver-les descobert, la realitat històrica ens diu just el contrari. El cert és que allò “típicament suís”, en realitat no ho és gens, s’ho han apropiat en una gran operació de màrqueting. Comentem el cas, per exemple, de les navalles suïsses i dels rellotges cucut.

1. Schwarzwald Erlebnistag 2005 Rust Europa Park Trachten STG _4
Típic Passant de rellotges de la Selva Negra (Uhrentraeger) acompanyat per dues noies amb els vestits típics. Destaquen els barrets amb voles vermelles que indiquen que encara són solteres. Foto de: http://www.blackforest-tourism.com/

Comencem amb les navalles, les famoses multiús, perquè són més antigues que els cucut, i concretament uns 1800 anys més antigues que les seves homòlogues suïsses. Els romans ja en feien servir, s’ha trobat una feta d’argent que inclou una cullera, un ganivet, un petit pic, una agulla i possiblement el que era una navalla. Aquesta primera navalla multiús era amb tota seguretat un article de luxe, però fa pensar que en podien haver més de materials peribles, és a dir, que amb el temps s’han degradat i no s’han conservat. Aquesta pesa es conserva al Museu Fitzwilliam de Cambridge formant part d’una col·lecció d’antiguitats curioses.

L’estri, rebatejat amb l’acrònim SAK (Swisse Army Knife) va ser utilitzat pels soldats suïssos ja al segle XIX, però curiosament per muntar-los compraven les fulles dels ganivets als alemanys. No va ser fins finals de segle que Karl Elsener va tenir la idea de fabricar-les ells mateixos, amb gran èxit. L’empresa creada per Elsener, Vitorinox, és la que crea les navalles que avui tothom reconeix, la qual es va fer mundialment famosa després de la Segona Guerra Mundial gracies als americans.

Suposades patents suïsses en realitat són d’Alemanya.

Si en el cas anterior, es tractaria d’una paternitat dubtosa, el cas dels rellotges de Cucut seria un d’apropiació comercial. Originalment els rellotges de cucut provenen de la Selva Negra, a Alemanya, on eren fets per artesans que els carregaven a les esquenes per vendre’ls com a passants. La matèria prima, no cal dir-ho, en aquesta zona del sud d’Alemanya és abundant: la fusta. El mateix nom de cucut es déu a l’ocell Kuckuck típic d’aquella zona de boscos i reproduïa el seu soroll i forma. Aquest ocell també es troba als Països Catalans.

Article anterior“Corredor del mediterrani” des d’època romana
Proper articleCompiègne un lloc important en la història d’Europa
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).