El gólem de la ciutat vella de Praga

El protector dels jueus

0
2635
Fotografia de la pel·lícula: El Golem. ©1936 AB

La mort marca les deu i gira al seu rellotge de sorra, mentre els dotze apòstols desfilen alhora que un dels anells assenyala la casa del zodíac en què es troben el sol i la lluna. Aquesta escena inquietant es reprodueix cada hora en el Rellotge Astronòmic de Praga, mentre un núvol de flaixos desafia el cel encapotat sobre la plaça Vella de Praga. Una jove s’acosta per oferir els seus titelles a uns turistes que gaudeixen d’una Plzen -la famosa cervesa txeca- sota els para-sols. No reparen en què, sota els seus peus, hi ha 27 creus blanques que recorden als nobles que van ser executats aquí, a 1621, per oposar-se al govern de Ferran II.

Captura de la pel·lícula de "Der Golem, wie er in die Welt kam" de 1920 dirigida per Carl Boese i Paul Wegener.
Captura de la pel·lícula de “Der Golem, wie er in die Welt kam” de 1920 dirigida per Carl Boese i Paul Wegener. Captura de Youtube.

Una de les llegendes més estranyes dins de la realitat màgica dels jueus europeus prové d’un dels calls més vells d’aquest continent. Dins de l’antiga ciutat de Praga, capital de la República Txeca, hi ha un call amb més de vuit segles d’antiguitat conegut com a Josefov, o la ciutat de Josep integrat a la part antiga de la ciutat, la Staré Město. Aquest call té una gran quantitat de sants talmúdics i personalitats religioses als quals els jueus han venerat a través dels anys i dels segles. El més famós de tots aquests sants jueus probablement va ser el rabí Judah Loew ben Bezalel, també conegut amb l’acrònim de Majaral, o “el més venerat mestre i rabí”.

El Majaral, el qual va viure entre els anys 1512 i 1609, era tot un humanista del Renaixement. A més de ser rabí i mestre religiós dels jueus, el Majaral també era un filòsof, astròleg, astrònom, i observador de les ciències naturals. Un dels talents més exòtics pels quals el Majaral va ser conegut va ser pels seus coneixements en la màgia i en la càbala (kabbalah). En la Praga d’avui en dia tothom coneix la llegenda del Golem del rabí Loew. En els dies del rabí Majaral, els jueus del call carregaven el pes, no només de les seves feines quotidianes, sinó que també dels problemes i prejudicis amb els quals s’enfrontaven diàriament amb els seus veïns cristians de Praga.

Un dels pitjors rumors amb els quals s’enfrontaven els jueus en els temps del Majaral era el mite del ritual de la sang. D’acord amb aquest rumor, els jueus segrestaven nens cristians i els sacrificaven per utilitzar la seva sang en la preparació del matzo, o pa sense llevat, el qual es menjava principalment durant els seus dies de festa religiosos. Qualsevol assassinat o accident fatal que li succeïa a algun nen se li havia atribuït als jueus, i molts jueus innocents van acabar linxats enmig de baralles cristianes a la recerca de venjança.

“Al principi, el Golem va ser indispensable en la comunitat, doncs ajudava amb tot tipus de tasques quotidianes i mundanes”.

El rabí Loew, conscient de la situació dels jueus de Praga, va decidir trobar una solució a tant problema usant la màgia. Va ser llavors quan el Majaral es va servir de la Kabbalah, i seguint els ensenyaments esotèrics de Sepher Yetzirah, va modelar una pica de fang que va prendre del riu Moldava, i va crear un home de fang. Aquest Golem portat a la vida pel Majaral va ser creat amb el propòsit d’ajudar els jueus del call amb les seves feines diàries i alhora protegir-los de les masses cristianes. Per donar-li vida, el rabí va escriure sobre el front del monstre la paraula Emet, que en hebreu significa “veritat”.

Staronova_1836_l_0001
Sinagoga de Staronova de Praga, dibuix de 1836. Imatge: http://www.praguecityline.cz/

Al principi, el Golem va ser indispensable en la comunitat, perquè ajudava amb tota classe de tasques quotidianes i mundanes, construint, netejant, i carregant aigua als pous, fos de dia o fins i tot a la nit. No obstant això el Golem també estava subjecte a les lleis talmúdiques hebrees com la resta dels jueus, i per tant, no podia treballar durant el Sabath, el dissabte. Així que en aquest dia de descans, el rabí li esborrava la primera lletra de la inscripció escrita al davant del Golem, l’aleph, el que deixava inscrit només la paraula “Met”, que en hebreu significa ‘mort’. Un cop esborrada la lletra aleph, el Golem perdia l’alè de vida, i descansava la resta del dia.

“El mite del Golem expressa una imitació humana de la creació divina”.

El Golem es va incorporar a la vida del gueto sense cap mena de contratemps fins a un dissabte al qual al rabí se li va oblidar esborrar l’aleph del seu front. Llavors, per raons aparents només al mag, el Golem es va girar en contra de tota la comunitat, i va començar a destruir-ho tot, casa per casa. Quan el Majaral va ser alertat sobre les accions del Golem, el monstre ja havia destruït gairebé mitja ciutat. Llavors el rabí es va afanyar, se li va acostar, i amb un senzill moviment de la seva mà, li va esborrar l’aleph a la inscripció sobre el seu front, i en aquest mateix moment el monstre va caure sobre la terra i va morir. Davant els ulls de la comunitat terroritzada, el monstre es va assecar, i el fang es va tornar en argila dura i àrida.

El mite del Golem expressa una imitació humana de la creació divina. La imatge literària del Golem prové de la novel·la El golem, que l’austríac Gustav Meyrink va publicar el 1915. El golem de Meyrink expressa una potència humana fosca, una pulsió diabòlica d’àngel caigut, un instint destructiu com el de Caín. El 1920, Paul Wegener va estrenar amb Carl Boese l’adaptació cinematogràfica de la llegenda amb el títol Der Golem, wie er in die Welt kam. La pel·lícula avui dia ocupa un lloc d’honor en la història del cinema germànic i és una de les peces claus de l’avantguarda expressionista del període de Weimar.


Més informació:

El Golem, de la leyenda a la gran pantalla

La carrera profesional del actor y director Paul Wegener (1874-1948) está vinculada de un modo estrecho a la leyenda de El Golem de Praga. Wegener entró en contacto con esta historia durante el rodaje de “El estudiante de Praga” (Der student von Prag, 1913), co-dirigida por el propio Wegener y Stellan Rye.

Židovské město

Ve středověku to bývalo chudinské ghetto, dnes patří spolu s Pražským hradem k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Židovské město, které je známé také jako Josefov, se nachází na pravém břehu Vltavy. Dnes už nemá historický ráz, protože na přelomu 19. a 20.

The Legend of Golem
The Golem: Talmudic Legend of a Clay Beast Created to Protect the Jews

Stills from The Golem – Julien Duvivier (1936) – page #1

Enjoy stills, photos and lobbies from The Golem – Julien Duvivier (1936) – page #1

Article anteriorEl Martell de les Bruixes
Proper articleOn arriba Europa?
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.