SPAM. Foto: https://kotaku.com/spam-the-snacktaku-review-5975659

Qui no ha rebut mai un d’aquells e-mails d’allargui el seu penis i compri viagra? O informació amb caràcters d’allò més peculiars d’adreces desconegudes? L’Spam és un autèntic problema, doncs satura les xarxes amb missatges indesitjables que en la majoria dels casos acaben a les carpetes de correu brossa. Spam és un neologisme, provinent de l’anglès, que tothom entén, mentre que els intents de substitució per mots més nostrats, com “inundació” o “saturació” no han tingut gaire (per no dir gens) de ressò. Però d’on prove el mot Spam?

Doncs, de la companyia humorística britànica Monty Python. Concretament d’un gag seu emès per primer cop al 1970 dins la sèrie anomenada Flying Circus que vam tenir la sort de veure per TV3 el 2001 per darrera vegada.

Directament del porc a la xarxa. Foto: Wikipedia Commons

Concretament el gag era aquest, on constantment la dependenta insistia en què només tenia Spam per dinar, i a la pregunta “i que més tenen”, respon, “també tenim Spam” “i després Spam…” L’única persona, la dona, que no vol Spam es discriminada per tothom, mentre la colla de víkings criden “Spam, Spam, Spam” bojament.

I què és l’Spam? Doncs una marca de carn enllaunada! És una companyia americana fundada al 1937. El nom del producte el va posar un directiu de l’empresa i el motiu encara es manté en secret, tot i que algunes veus diuen que podria provenir de l’anglès Special Processed American Meat. Actualment la companyia Spam encara existeix i han diversificat els seus productes, sense poder evitar que la conya sobre el sospitós origen de la seva carn estigui en boca de tothom. El seu baix preu el va fer un producte molt popular durant la Segona Guerra Mundial a la Gran Bretanya que resistia aïllada, i durant la postguerra ajudà a la recuperació alimentaria del continent, fins a tal extrem que tothom coneixia la marca.

Pel que fa a la relació d’Spam (la companyia) amb el fenomen internauta, és d’amor-odi, no els agrada, però han aprofitat la tirada de propaganda gratuïta en ocasions especials, com quan es va estrenar l’obra de teatre anomenada precisament Spamalot, basada en la pel·lícula també dels Monty Python sobre el Sant Graal.

En resum, que el correu brossa porta el nom d’una marca de carn de porc rostida gràcies al sentit de l’humor dels primers internautes, que no només relacionaren el mot amb la repetició del gag, sinó amb l’origen sospitós i desconegut tant de la carn com dels mails.


Més informació:

Spam: The Snacktaku Review

Lovely Spam. Wonderful Spam. Monty Python's classic sketch cast Hormel's combination of pork shoulder and ham meat as an inescapable food sensation. While nerd culture has made such a joke of Spam that it's become synonymous with a flood of unwanted information, in many parts of the world the skit is more documentary than parody.

Monty Python SPAM

http://www.facebook.com/ninogdg http://instagram.com/lucax_gomes lucassilveiragomes@hotmail.com

 

Deixa aquí el teu comentari

Loading Facebook Comments ...