Bärenparade. United Buddy Bears, Berlin. Fotografia: Gertrud K (Flickr License)

Ara que està en marxa la Berlinale, parlem del seu símbol: l’ós, alhora símbol de la ciutat de Berlín. L’ós és a la bandera de Berlín, per això també és a l’estatueta de la Berlinale. Contràriament al que podria semblar, no va ser per la presència d’aquest animal pel que va convertir-se en símbol de la ciutat, més aviat va ser per un conjunt, o confluència, de diverses circumstàncies històriques. A l’igual que Lleó és una deformació de Legio (la VII gèmina) , sembla que la gracieta d’identificar Berlín amb l’ós va fer patxoca als berlinesos. I és que Bär és “ós” en alemany, i coincidiria en l’origen amb Bern (Berna) suposadament derivat del plural Bären, “óssos” en alemany.

“El primer cop que apareix una imatge de l’ós és al 1280, de fet n’hi ha dos d’osos a un segell documentat, tot i que malauradament perdut després de la Segona Guerra Mundial”.

El tema és que Berlín es va fundar sobre terrenys pantanosos, plens de mosquits, l’últim lloc on algú portaria un amic a sopar. Originalment eren dos nuclis situats un a una petita illa del riu Spree, que travessa la ciutat, i l’altra a la riba. Berlín era el nom del nucli de terra, corresponent a l’actual barri de Nikolaiviertel, l’altra nucli a l’illa era Cölln, més o menys sobre l’actual illa dels museus, ambdós documentats al segle XIII. En fusionar-se, curiosament va romandre el nom del nucli de Berlín, i estaríem parlant de petits nuclis de cases de fusta amb desenes d’habitants, amb sort. Berlín no va ser una capital important fins l’auge prussià.

L'ós de Berlín de la Parade
L’ós de Berlín de la Parade

Però el significat de Berlín i l’origen de l’ós podria tenir un origen anterior, derivat de la conquesta i posterior colonització germànica d’aquestes terres entre els rius Elba i Oder durant el segle XI i XII en detriment de les tribus eslaves. En les llengües eslaves dels vends (eslaus que vivien sota administració germànica) berl vol dir “humit”, possiblement “pantà” també, juntament amb l’afegit eslau in, que indica “lloc”, formaria “Berlín”, és a dir, “lloc pantanós”. És possible que els germànics mantingueren el nom, però aportant la figura de l’ós per jugar amb la similitud dels mots.

Aquí entra en joc una de les més importants figures de la conquesta i expansió pel nord dels germànics en època medieval: Albert… l’Ós (volts 1100-1170). Coetani i amic del mític emperador Frederic Barbarossa, Albert va conquerir de forma fixa els terrenys de l’actual estat de Brandenburg, al centre del qual es troba Berlín. Albert, sembla que era un armari amb potes, d’aquí el seu mot, a més de pel fet que repartia estopa amb molta traça. De fet, ell fundà la marca (terreny de frontera) de Brandenburg, sent nomenat per Barbarossa marcgravi per la seva lluita contra els vends, pagans, per la qual cosa va passar a ser Albrecht I de Brandenburg de la casa dels Askanis.

El primer cop que apareix una imatge de l’ós és al 1280, de fet n’hi ha dos d’osos a un segell documentat, tot i que malauradament perdut després de la Segona Guerra Mundial. Tenint en compte que les dues ciutats se fusionaren el 1307, es de creure que l’ós ja era símbol alguns del dos nuclis, segurament del que es té notícies documentades abans, és a dir Cölln, més tenint en compte que el primer segell trobat de Berlín del 1253 no conté encara cap ós en aquesta data. Potser tenint en compte que inicialment eren dos osos, cada un podria representar a un nucli de forma transitòria. De fet, el següent segell conegut és de 1338, i ja només apareix un sol ós.

A partir d’aquí, l’ós sempre més acompanyarà els ciutadans de Berlín com a símbol, això sí, acompanyat de l’Àliga reial. Amb el domini dels Hohenzollern l’ós passarà a portar un collar que només en època contemporània es podrà trauré, recuperant la posició erigida i desafiant actual. Els darrers anys, gràcies a la Berlinale i la iniciativa artística de la Buddy-Bears, l’ós està recobrant una mica del terreny que havia perdut enfront altres símbols com l’Ampelmann.


Més informació:

83 Bilder aus Berlin – Berliner Bären-Figuren

Streit um Bären-Figur an der A114

Article anteriorEl gitano que va humiliar els nazis
Proper articleL’origen de l’eurocomunisme
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).