El tret que va canviar el món: el jove Gavrilo

La Mà Negre

4
1403
Els tres conspiradors membres de "La Mà Negre". Fotografia: http://riowang.blogspot.com/2018/02/franz-ferdinands-three-deaths.html

Fill d’un carter, Gavrilo Princip va néixer a Obljaj, Bòsnia i Hercegovina, el 25 de juliol de 1894. Gavrilo va ser un dels nou fills del matrimoni Princip, sis dels quals van morir en la infància. La seva salut era precària i des de molt jovenet en Gavrilo patia de tuberculosi. Amb la idea d’estudiar, es va establir a Zagreb, l’actual capital de Croàcia, el 1906 i aviat va començar a ajuntar-se amb altres joves d’idees ultranacionalistes sèrbies. El 1908 l’Imperi austrohongarès va annexionar-se Bòsnia i Hercegovina com províncies del seu vast Imperi multiètnic i nacional per ser gestionades directament des de Viena. Gavrilo va ser expulsat de l’acadèmia en la qual estudiava i es va unir al grup revolucionari “Jove Bòsnia” (Mlada Bosna), una filial d’un grup secret terrorista anomenat “Mà Negra” (Црна рука) format per militars de l’exèrcit serbi i alguns membres amb alts càrrecs al govern de Belgrad.

La policia bòsnia deté a Princip després de disparar contra l’arxiduc (Arxiu: Topical Press Agency/Getty)

La formació política de la “Gran Sèrbia”

Princip va assistir a diferents escoles de Sarajevo i Tuzla, però el maig de 1912, deixa Bòsnia per continuar amb la seva educació a Belgrad. A la capital de Sèrbia, entra en major contacte amb l’organització terrorista secreta “la Mà negra”. En els següents dos anys empra molt del seu temps lliure amb altres nacionalistes que també volen afavorir la unió entre Bòsnia i Hercegovina i Sèrbia, creant la “Gran Sèrbia”.

Els nacionalistes serbis tenien el suport dels seus germans eslaus de l’est, els russos, que volien una gran Sèrbia als Balcans per tenir-hi un fidel aliat. Quan es va anunciar que l’arxiduc Francesc Ferran, l’hereu al tron de l’imperi austrohongarès, visitaria Bòsnia i Hercegovina el juny de 1914, Dragutin Dimitrijevic, el cap del departament d’intel·ligència de l’exèrcit serbi i cap de la Mà negra, envià tres homes a Sarajevo per assassinar l’arxiduc Francesc Ferran: Princip, Nedjelko Cabrinovic i Trifko Grabez.

A cada un dels homes li va ser lliurat un revòlver, dues bombes i unes petites ampolles de cianur, pel cas que fossin atrapats per la policia. Van ser entrenats per suïcidar-se un cop l’arxiduc Francesc Ferran hagués estat assassinat. Per Dragutin Dimitrijevic era de vital importància que els homes no tinguessin l’oportunitat de confessar qui havia organitzat l’atemptat. Princip, Nedjelko Cabrinovic i Trifko Grabez patien de tuberculosi i sabien Gavrilo Princip que no viurien molt de temps. Van ser, per tant, entrenats en donar la seva vida pel que creien que era una gran causa: que Bòsnia-Hercegovina aconseguís la independència de l’imperi austrohongarès, conegut com la presó dels pobles d’Europa.

“Escanyolit, curt de talla i taciturn, el jove Princip havia estat rebutjat per l’exèrcit de Sèrbia quan va intentar enrolar-se en la guerra de 1912 contra Bulgària”.

Un atemptat amb moltes mans

El comandant Voja Tankosic, un important membre de l’organització “la Mà negra”, va informar el primer ministre de Sèrbia, Nikola Pasic, sobre els plans del complot, fet el qual va ser completament ignorat per Dragutin Dimitrijevic. Encara que Pasic estava d’acord en els principals objectius de l’organització “la Mà negra”, no volia que l’atemptat es portés a terme per por que desencadenés una guerra amb Àustria-Hongria. Per això va donar ordre que Gavrilo Princip, Nedjelko Cabrinovic i Trifko Grabez fossin arrestats quan arribessin al país. No obstant això, les seves ordres no van ser completades i els tres homes van arribar a Bòsnia i Hercegovina on els esperaven els seus companys conspiradors, Mohammad Mehmedbasic, Danilo Ilic, Vasa Cubrilovic, Cvijetko Popovic, Misko Jovanovic i Veljko Cubrilovic.

Placa commemorativa a Gavrilo Princip (2012)

Escanyolit, curt de talla i taciturn, el jove Princip havia estat rebutjat per l’exèrcit de Sèrbia quan va intentar enrolar-se en la guerra de 1912 contra Bulgària. La Mà negra, l’organització secreta a la qual pertanyia, formalment l’havia relegat a tasques secundàries. Corroït pel ressentiment, Princip volia demostrar que era capaç de la més audaç de les missions que els seus caps li encomanessin. Va agafar un revòlver, es va apostar en una de les cantonades del Pont Llatí de Sarajevo i va matar l’hereu de l’imperi austrohongarès quan el seu carruatge maniobrava per embocar el pont sobre el riu Miljacka, era el 28 de juny de 1914. A la tercera anava la vençuda, els seus dos companys havien errat en l’intent. Al cap d’un mes començava la Gran Guerra, amb un seguit de declaracions de guerres entre països europeus.


Més informació:

Who’s Who – Gavrilo Princip
Villain or hero? Sarajevo is split on archduke’s assassin Gavrilo PrincipA szarajevói merénylők rövid utóélete

Article anterior“Sor Presa!” La papessa Joana
Proper articleEl segrest de Gorbatxov i el cop d’estat frustrat
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.

4 COMENTARIS

 1. Sou genials i feu una tasca magnífica. Sóc un gran entusiasta d’aquest bloc des de que l’he conegut. Tot i això, per criticar alguna cosa, parleu d’un dels integrants de la “Mà Negra” com Got Cubrilovic, quan realment es deia Vaso Cubrilovic. És força trivial, però pot donar la sensació que ho heu copiat d’una pàgina en espanyol, traduit amb el Google Translator i enganxat de forma barruera.

  • Hola Xesk,
   Gràcies pel teu comentari i per seguir-nos! Evidentment, és més que possible que es tracti d’una traducció deficient. Ho corregim ara mateix! La informació que fem sevir normalment és en diverses llengües i ens les veiem i desitgem per fer una cosa amb cara i ulls en català. Parlem alguns idiomes, però no tots ;D.

   De fet, en tractar-se d’un nom traduït del cirílic, cada un se fa la seva versió, i nosaltres ens havíem fet la nostra. Es veu que correcte és Vasa o Baca, no Vaso que és la forma en anglès o castellà. Davant dubtes, hem deixat la forma Vasa que és la de la versió alemanya i eslovena.

   Moltes gràcies per la teva ajuda!