El lloro Belzoni, a Tadeo Jones, porta un nom il·lustre.

Hem publicat ja algun post sobre temes d’arqueologia i esperem posar-ne més, però avui obrim un altre front, el de les pel·lícules, aprofitant el tema de l’arqueologia i centrant-nos en el nostre continent. Comentarem una pel·lícula, en principi infantil, però que amaga alguna sorpresa, Tadeo Jones. Els noms dels personatges contenen moltes referències, i per començar els mateixos protagonistes son paròdies de personatges de ficció relacionats amb l’arqueologia: Tadeo Jones (l’Indiana Jones del cinema) i la seva companya Sara Lavrof (la Lara Croft, que va fer el pas dels jocs d’ordinador a la gran pantalla).

El film se centra en un dels grans mites de la història, el famós or dels inques, buscat des que els colons castellans van arribar a aquelles terres a la recerca de fortuna fàcil. El protagonista, substitueix en el viatge al professor Humbert, que bé podria ser Humboldt, cognom dels germans protagonistes de les reformes educatives prussianes i fundadors, d’entre altres coses, de la Universitat de Berlín que porta el seu cognom. Però si hi ha un personatge cabdal per a la història de l’egiptologia, aquest és ni més ni menys que el lloro, anomenat Belzoni.

Bust de Ramses II, portat al British per Belzoni, amb el forat de trasllat a l’esquerra de la imatge perfectament visible.

El lloro porta el nom d’un dels descobridors de tresors (encara no se’n podia dir arqueologia d’allò) més important del segle XIX: Giovanni Battista Belzoni. Belzoni era de Pàdua, ciutat avui italiana, que a la data de naixement de Belzoni, el 1778, encara formava part de la independent república de Venècia. Aquest actor de circ, conegut per la seva complexió alta i fornida, va ser conegut com el gran Belzoni pels dos sentits, doncs ja se li deia el gegant, però després dels seus descobriments, va quedar com “gran” per a sempre.

D’entre les seves gestes a Egipte es troben el descobriment de la Vall dels Reis, lloc d’enterrament de múltiples faraons, i el temple d’Abu Simbel. A Egipte, va treure profit dels seus rudimentaris coneixements d’enginyeria per traslladar tot el que va poder cap a la Gran Bretanya, qui patrocinava les seves aventures. Bona part de les peces del British Museum són portades per ell. A l’igual que a la pel·lícula, Belzoni s’enfrontava a uns dolents que també volien trobar tresors. En la realitat, es tractava d’una autèntica cursa per veure qui espoliava més i millor durant la primera meitat del segle XIX. Els trasllats d’enormes blocs de pedra han deixat marques per sempre a les obres d’art. Quan hom visita les peces s’hi pot fixar que tenen uns forats enormes, rodonets, estratègicament situats, són de les barres de ferro que es feien servir per traslladar-les.

Inscripció de Belzoni a la piràmide de Khefren, per demostrar que ell hi havia entrat.

Belzoni ha estat objecte d’uns documentals, emesos per la Televisió de Catalunya, que inclouen recreacions de la BBC de molta qualitat. Els seus dibuixos, i el material pres de tombes que va exhibir per mig continent, van ser un dels motius pels quals l’arqueologia, en especial l’egiptologia, es va fer famosa a Europa, fenomen que encara dura avui dia gràcies a que el cinema encara el féu més popular a força de mòmies que per cert, són uns dels personatges més celebrats pels nens de la pel·lícula Tadeo Jones.


Més informació:

The Adventures of Tadeo Jones
Paramount Takes Worldwide Distribution On Spain’s ‘Capture The Flag’, ‘Tad’ Sequel

Article anteriorPosi un obelisc a la seva vida!
Proper articleLa grip i la Primera Guerra Mundial
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).