Obelisc de Teodosi a Istambul, l'antiga Constantinobla. Fotografia: Odisseu.cat

Els obeliscs sorgiren a l’antic Egipte a inicis del II mil·lenni aC (Imperi Antic). Eren peces d’un sol bloc de fins a uns 25 metres d’alçària que es disposaven en parelles davant les pilones que donaven accés als temples. Tenien, com qualsevol element dels temples, un marcat sentit religiós, i sovint es relacionen amb representacions dels raigs solars del déu Ra.

Quan ens movem pel temple de Luxor, a Egipte, sobta que davant les pilones només hi hagi un obelisc, concretament a la banda oest de l’entrada. “L’altre és a París!!”, no tarda a notar un guia, normalment a crits… i això es repeteix en multitud de monuments arreu del món: un tros està a Europa, a museus o pitjor encara, a la intempèrie de places, rotondes o jardins. Així, a diferents països europeus s’aixequen obeliscs provinents del país del Nil. Podríem dir que la presència d’aquests elements agermana les antigues potències colonials.

“A Londres, a la vora del Tàmesi, hi ha una de les anomenades agulles de Cleòpatra (l’altra és als EEUU), un regal del Soldà d’Egipte l’any 1819 per celebrar la victòria anglesa d’Abukir davant Napoleó”.

Roma, no en va el primer imperi a conquerir Egipte, presenta avui dia fins a vuit obeliscs arribats a la ciutat per acció dels diversos emperadors, i tots amb un nom; el Flamini a la Piazza del Poppolo, del Dogali a les termes de Dioclecià, el Macuteo a la piazza de la rotonda, etc. A aquests, podem afegir-hi còpies d’època romana, com l’Agonalis al centre de la piazza Navona o els Quirinal i Esquilí a les places del mateix nom.

El fet de la nombrosa presència d’aquests elements a Roma fa pensar en el sincretisme religiós adoptat per l’Imperi fins a l’arribada del cristianisme, que suposava l’adaptació d’elements de les religions dels diferents països conquerits al panteó oficial de Roma.

L’Estat del Vaticà no en queda al marge, i al centre de la plaça de Sant Pere, la referència visual és l’obelisc anomenat precisament Vaticà, ja que inicialment, Calígula el situà al centre de l’spina del circ vaticà, que donà nom al futur estat. L’obelisc fou mogut posteriorment a la ubicació actual. No deixa d’encuriosir la presència d’un element d’una religió aliena al bell mig d’un estat monoteista i poc avesat al llarg de la història a reconèixer la diferència.

A Londres, a la vora del Tàmesi, hi ha una de les anomenades agulles de Cleòpatra (l’altra és als EUA), un regal del Soldà d’Egipte l’any 1819 per celebrar la victòria anglesa d’Abukir davant Napoleó. Així i tot, el trasllat no es dugué a terme fins 58 anys més tard, en un accidentat viatge en el qual s’enfonsà el vaixell i l’obelisc fou rescatat fins a dues vegades de les aigües.

Com que d’alguna manera, Turquia s’apropa cada vegada més a Europa, Istanbul, l’antiga Constantinoble capital de l’Imperi romà d’Orient, també disposa d’un bonic obelisc que, provinent del temple de Karnak, és conegut com l’obelisc de Teodosi, i s’aixeca a l’espai de l’hipòdrom que aquest emperador feu construir en el segle IV dC.

Tornant a l’obelisc de l’est de l’entrada del temple de Luxor, aquest està ubicat a la place de la Concorde de París fruit d’un regal de Mohamed Alí a França, i potser és un dels més coneguts. Arribà a la capital francesa l’any 1834, després de dotze mesos de transport marítim.

Els obeliscos que hem vist es troben en ciutats prou significatives del continent. L’antic Egipte és molt present al món actual i, encara que es vulgui veure Europa com a font d’organització política, de tecnologia i de saber, en aquesta gran civilització hi podem descobrir més arrels de les que no ens pensem. Farem bé d’observar què passava a l’Antiguitat a l’altra banda de la principal via de comunicació del moment; la mar mediterrània, que feia possible que molts dels estats europeus tinguessin més relació amb el nord d’Àfrica que amb certes regions d’Europa.


Més informació:

Lost in traslado: monumentos egipcios por el mundo

Tenemos varias opciones: 1) Esperar. 2) Agudizar el ingenio y seguir la huella de los faraones fuera de las fronteras egipcias. No te hablamos solo de museos, sino de restos milenarios (incluidos expolios no exentos de polémica, peticiones de repatriaciones, etc.) de esta civilización que se conservan en algunas ciudades en forma de esfinges, obeliscos o, incluso, templos enteros.

List of obelisks – Wikipedia

disambiguation page lists articles associated with the title List of obelisks. If an internal link led you here, you may wish to change the link to point directly to the intended article.

Article anterior1704: Gibraltar conquerida pels catalans
Proper articleEl lloro Belzoni de Tadeo Jones
Llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Arqueòleg i delienant. Veig en la fotografia un camp de gran interès patrimonial, i també estètic. Editor d'Històries d'Europa des del 2014.