El primer post de l’any 2014 es va dedicar tricentenari, per part dels catalans que van lluitar amb els aliats austriacistes i en defensa de les llibertats i constitucions catalanes. La presa i, sobretot, la posterior defensa de Gibraltar per part dels catalans és un episodi de la Guerra de Successió no gaire difós. La Guerra de Successió Hispànica va ser un conflicte europeu (per exemple Baviera era aliada borbònica) amb diversos escenaris, d’entre ells el peninsular i també per primer cop el colonial, pel que molts historiadors parlen d’un primer conflicte mundial.

Austriacistes sense guerra declarada

Els catalans, que estaven patint l’ocupació militar i la repressió per part del lloctinent Francisco Fernández Velasco des del 1703, ja participaven en operacions militars aliades, malgrat que no es va acordar obrir un front bèl·lic al Principat, amb un aixecament generalitzat, fins al Tractat de Gènova, conseqüència de les negociacions portades a terme entre març i juny de 1705 entre plenipotenciaris catalans i anglesos.

Presa_Gibraltar_1704
La flota aliada davant les costes de Gibraltar.

El 4 d’agost de 1704, 350 catalans (una companyia) van prendre part en la conquesta de Gibraltar i hi tingueren un paper protagonista en encapçalar l’atac, malgrat ser una part reduïda dels 3.000 soldats anglesos i holandesos. Però el seu paper no va ser només transcendental en la presa, sinó que sobretot es distingiren en la posterior defensa del penó, que els anglesos creien indefensable.

Aquests catalans formaven part de l’estol que havia obert operacions a la península des de Portugal el març de 1704 sota les ordres del príncep Jordi (Georg) d’Hessen Darmstadt, qui havia estat l’últim virrei de Catalunya dels àustries i havia estat expulsat pels borbons. A Jordi d’Hessen l’acompanyava el general maulet Basset, qui comandava les tropes catalanes de primera hora. Des de Portugal, que aviat va ser envaïda pels borbònics, l’estol dirigit per l’almirall anglès Rooke es van endinsar per la mediterrània per afavorir els aixecaments contra els borbons tot demanant l’obediència per a l’arxiduc Carles.

Cap a Gibraltar

Després d’un primer intent de tempteig fracassat a Barcelona el 27 de maig i de fer diversos contactes a València, l’estol de Rooke es va dirigir a Gibraltar, considerat un punt clau per al pas de la flota cap a la Mediterrània, igual que Ceuta, que també intentaren prendre, sense èxit. Els borbònics intentaren recuperar Gibraltar durant 6 mesos, primer intentaren l’aïllament pel mar, fracassant a la batalla davant Vélez-Màlaga el mateix agost, per després organitzar un potent exèrcit de 12.000 homes per recuperar-lo, però sota Jordi d’Hessen com a governador de Gibraltar, els catalans van resistir estoicament tots els embats.

Situació de la Bahia dels catalans, lloc on segurament desenvarcaren les tropes catalanes
Situació de la Badia dels catalans, lloc on segurament desembarcaren les tropes catalanes.

Des de Gibraltar, gràcies als contactes fets per Basset, un cop superats els intents borbònics de recuperar Gibraltar, l’estol va tornar cap a València que es va aixecar començant per Dènia el 17 d’agost de 1705 i pujant cap a Barcelona on el 14 de setembre de 1705 moria el príncep Jordi d’Hessen liderant l’assalt a Montjuïc. Jordi d’Hessen seria enterrat seguint l’enterrament doble als Josepets de Barcelona on només queda una placa.

Presència catalana al penó

El 1709 a Barcelona es va crear la Companyia Nova de Gibraltar amb la finalitat de comerciar amb Amèrica després que el borbó Felip IV (V de Castella) bloquegés Cadis al comerç català. Després de la caiguda de Barcelona, Gibraltar es va convertir en una porta de fugida cap a l’exili.

La relació amb Gibraltar encara va continuar i, de fet, es recorda amb el topònim Catalan Bay que té la platja est. Al cens de 1777 d’entre els 50 pescadors de Catalan Bay encara hi ha rastres de catalans que van romandre a Gibraltar, malgrat que la majoria eren pescadors genovesos i són descrits com “espanyols que parlen amb accent afrancesat”, encara es podien trobar cognoms com Borràs, Fabre, Roch, Serra o Vila.


Més informació:

Catalans a la conquesta de Gibraltar

Catalunya 1714 1 Jordi de Hessen-Darmstadt, virrei de Catalunya entre 1698 i 1700, comanda la flota que assetjarà Gibraltar el 1704 Jordi de Hessen-Darmstadt, membre d’una família noble alemanya i militar destacat de l’exèrcit austríac, havia exercit de virrei de Catalunya entre 1698 i 1700.

Article anteriorBONES FESTES!
Proper articlePosi un obelisc a la seva vida!
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).