Pl. Palazzo di Città, Torí. En època romana (Julia Augista Taurinorum), aquesta àrea era part del Fòrum.

S’acaba un altre any i us volem desitjar a tots els que ens seguiu unes molt bones festes i un feliç 2014! Frohe Weinachten und guten Rutsch ins neue Jahr! Happy new year! Bonne année!

L’any que ens deixa ha estat protagonitzat per l’èxit de la Via Catalana de l’11 de setembre. En un futur, el 2013 potser serà història per l’inici d’un canvi a Europa: el pas de l’Europa dels estats a la de les nacions, amb els processos endegats per catalans i escocesos, així com el belga, que no acaba d’esclarir-se. França, l’estat històricament més reticent a reconèixer la seva diversitat interna (juntament amb l’estat espanyol), està iniciant processos per reconèixer la diversitat lingüística dins el seu estat. També França ha donat l’oportunitat de fer referèndums per modificar institucions del seus departaments, com a Alsàcia, mentre que a Còrsega ha tornat aparèixer la lluita armada.

Pl. Palazzo di Città, Torí. En època romana (Julia Augista Taurinorum), aquesta àrea era part del Fòrum.

Per contra, les accions unilaterals d’estats europeus a les antigues colònies africanes tornen a veure’s amb normalitat, i la dreta euroescèptica pren protagonisme a molts estats, mentre els anglesos debaten si sortir-se’n o no. Tot fa preveure que els propers anys veurem un salt endavant per part dels europeistes que pot prendre la forma d’una unió política o fiscal, que ja hauria d’haver estat un pas previ a la monetària. Socialment, aquesta Unió Europea no acaba de fer cas de les necessitats i demandes socials, doncs el 2013 ha estat el de les retallades que no tothom les ha viscut igual; no és el mateix retallar d’un estat del benestar consolidat i enorme com el neerlandès o l’alemany, que retallar de les engrunes socials que tenia l’estat espanyol o el grec i que han deixat en no-res l’estat del benestar. Tot plegat, sense comptar que la cultura de la corrupció està enquistada a l’arrel de l’ADN de l’estat espanyol.

Aquest 2013 ha estat l’any de l’espionatge. Europa s’ha assabentat que el seu suposat aliat americà espiava caps d’estat i membres del parlament europeu. Una gran batalla es lliura a Internet i per la llibertat d’expressió a les xarxes. Pel que fa a l’expansió de la unió, s’ha arribat a un punt crític tocant a Ucraïna, amb els russos fent l’impossible per no perdre el que consideren la seva àrea d’influència.

No s’espera que el 2014 sigui gaire millor per a la gran majoria d’europeus, però els catalans el viurem amb molta esperança. Us convidem a compartir l’experiència de la història i dels fets que s’aniran produint amb nosaltres el proper any.

Si no hi ha res de nou, ens veiem a les xarxes. Fins l’any vinent!

BONES FESTES A TOTHOM!

Article anteriorSanta Llúcia i Nadal
Proper article1704: Gibraltar conquerida pels catalans
Històries d'Europa som Cèsar Sànchez, Jordi Bonvehí i Eugeni Junyent, creadors i administradors del web i autors dels llibres.