Vista de les vinyes d'Alsàcia des d'Egisheim (actualment França), a tocar dels Vosgos,mirant cap a la plana d'Alsàcia. Al fons les muntanyes de la Selva Negra (Alemanya)

Després de la fi de la Primera Guerra Mundial, el 1919, els aliats van imposar unes condicions draconianes a una Alemanya culpabilitzada de tots els mals, i identificada com l’única culpable del conflicte. Finalment, el debat de fons que es dirimia, el comerç internacional (sobretot el colonial), caigué clarament a favor de les potències Francesa i de la Gran Bretanya, amb uns Estats Units que començaven a treure el caparró.

“Fins al 1971 encara per a la legislació alemanya el Schaumwein (vi escumós) i el Sekt eren la mateixa cosa”.

A la signatura del Tractat de Versalles (1919), les potències vencedores van imposar un reguitzell tal de normes, multes, imposicions, retallades de tota classe (que incloïen la pèrdua d’un 10% del territori alemany i un 12% de la seva població), limitacions industrials i condicionants polítics que fins i tot sectors dels mateixos vencedors van dubtar de la legitimitat i adequació del tractat. L’emprenyada venjativa i rancuniosa dels francesos, que recordaven la guerra francoprussiana, dins una rivalitat històrica, va ser decisiva.

Una de les clàusules del Tractat no és tan coneguda: la imposició dels capítols 274 i 275 prohibia als alemanys de fer ús dels termes Champagner i Kognak per referir-se al seu vi escumós i al seu licor, respectivament, fets seguint els mateixos mètodes d’elaboració. Fins aquesta data, el terme “Champagne” s’havien fet servir com un genèric en l’àmbit europeu per referir-se a un determinat vi escumós.

Com a resultat també del Tractat, tota la zona del Rin va romandre ocupada i dins la zona aranzelària francesa durant cinc anys. Així mateix, Alsàcia i Lorena tornaven a mans franceses. D’aquesta forma, les principals zones de producció vinícola alemanyes quedaven en mans franceses. Per això, va ser a partir de 1924 que els francesos feren efectiva les clàusules, per evitar que els alemanys fessin ús del terme “Champagner”. Si l’alcohòlic Bismarck, gran aficionat al xampany, hagués aixecat el cap, s’haguera tornat a morir de l’ensurt.

De llavors ençà la denominació alemanya serà “Sekt”. El nom sembla que s’aplicava ja des de feia uns anys a un determinat vi sec blanc, que sembla l’origen del nom. Tot i que en alemanya el terme sec, és “Trocken”, i per això hi ha la possibilitat que el terme “Sekt” derivi del català “sec”, donat que els alemanys importaven molts vins peninsulars.

Als alsacians també els va tocar rebre el 1972, per no ser de la “xampanya”, i ara el seu “Sekt” es diu “Cremant”, però és exactament el mateix.

El tema va portar cua. Fins al 1971 encara per a la legislació alemanya el “Schaumwein” (vi escumós) i el Sekt eren la mateixa cosa. A partir de llavors es va iniciar una polèmica sobre la denominació. Mentre que els productors d’Alsàcia (francesos, però de cultura alemanya) exportaven “Deutsche Sekt” a Alemanya, els alemanys occidentals es debatien sobre la conveniència o no d’anomenar “Deutscher” al seu “Sekt”, malgrat les opinions dels experts en la matèria, perquè a Àustria també se’n produïa. Lluny d’apaivagar-se, la polèmica va créixer, amb l’organització d’enquestes, la més important de més de 3.000 persones en la qual només un 76% afirmaven que “Sekt”, a soles, els semblava un producte alemany. Pel que aquest debat, ocultava un de més profund, obrint la capsa dels trons dels conceptes de la “Petita o la Gran Alemanya” arrossegat des del segle XIX.

Finalment el tema va arribar a Europa, i el 15 de gener de 1975 es decidí que a tots els territoris de parla alemanya s’anomenaria “Sekt” al vi escumós fet amb el mètode “Champagne”, incloent-hi les importacions. Finalment els francesos van arrodonir la seva Primera Guerra Mundial el 1972 quan van mirar cap a Catalunya per evitar que es fes servir també el nom reservat a la denominació geogràfica protegida de champagne, d’aquí que avui se’n digui cava. Avui en dia als prestatges dels supermercats alemanys, doncs, es pot trobar, per ordre de menys a més car: sekt, cava i champagne.

Article anteriorEl darrer hereu de la República Romana
Proper articleNo sense el meu cognom!
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).