El rei sense parlament

Els prolegòmens de la Guerra Civil anglesa

0
603
Retrat del rei Charles I i Sir Edward Walker. Fotografia: https://fineartamerica.com/

Vet aquí Carles I, sol al palau de Whitehall amb la seva jove esposa francesa, Enriqueta Maria. Era l’any 1626, feia poc més d’un any que havia estat coronat nou rei d’Anglaterra, Escòcia i Irlanda. Privat del contacte amb l’opinió pública que li hauria pogut assegurar els Parlaments anuals, ¿amb qui confiaria el rei el seu govern? La seva creença acèrrima a la monarquia absoluta i les disputes constants amb el Parlament, li passarien factura, l’any 1649 seria decapitat i Anglaterra encetaria un breu període republicà, els anglesos denominen aquesta breu experiència republicana Commonwealth of England.

El poder absolut

Carles I en una pintura del final del segle XVII (Londres, National Portrait Gallery)
Carles I en una pintura del final del segle XVII (Londres, National Portrait Gallery)

Carles I confiarà en dos personatges, que com ell creien en l’ús de la prerrogativa reial davant el poble i sobretot del Parlament: William Laud (arquebisbe des de 1633, i difusor de les idees teològiques de l’arminianisme) i Thomas Wentworth, a qui el rei farà comte de Strafford el 1640. En els primers parlaments on va participar Carles I, van tornar a plantejar-se qüestions polèmiques. En efecte, davant la imminent guerra contra Espanya que venia insinuant-se des de finals del regnat anterior, el Parlament de 1625, reunit durant l’epidèmia de pesta a Londres, votà dos subsidis i atorgà el tonnage i el pundage (dos dels impostos que més beneficis produïen) per un any, quan des de 1485 s’havia concedit a cada monarca amb caràcter vitalici.

La disputa pels impostos

Aquesta novetat responia a un desig dels parlamentaris a estudiar una reforma en el sistema de taxes i tarifes. Amb l’objectiu de recaptar més diners, Carles I tornà a recórrer al parlament el 1628, aquesta vegada per a una expedició a La Rochelle. Aquesta vegada va obtenir diferents subsidis, però, com a contrapartida va acceptar, no de gaire bon gust, la famosa Petició de Drets (Petition of Rights) que els comuns van presentar al Parlament. L’expedició a La Rochelle tornà a fracassar, i l’any 1629 els parlamentaris començaven a discutir el recurs del rei a demanar la celebració de nous parlaments amb l’únic propòsit de recaptar més diners.

Amb tan sols quatre anys al poder, Anglaterra estava dividida per qüestions religioses, navegava per una profunda crisi econòmica i humiliada per les derrotes exteriors (expedició de La Rochelle). La no concessió de més emprèstits de guerra per part del Parlament feren que Carles I signés tractats de pau amb França i la monarquia hispànica per retirar la seva participació en la Guerra, i regnés de forma absolutista de 1629 a 1640, moment en què de nou va recórrer al parlament per recaptar diners per a la guerra d’Escòcia, aquest període és conegut per la historiografia anglesa com Els Onze Anys de Tirania.

Cap a la guerra civil

Finalment, el 1640 Carles I es veu obligat a convocar de nou el Parlament, convoca el “Parlament Curt” i el “Parlament llarg” amb el propòsit d’aconseguir el finançament de l’anomenada “Guerra dels bisbes” contra els rebels escocesos, però el parlament dominat pels puritans de John Pym va exigir a canvi, el control de les actes parlamentàries.

Carles I continuà la política iniciada pel seu pare. Amb idèntica successió de convocatòries i dissolucions parlamentàries, perseguiria sense èxit recaptar diners per enfortir el seu govern. El 1625 els parlamentaris es van atrevir a demanar més del que havien sol·licitat el 1622 a Jacob. Exigien la facultat de destituir als ministres del Rei i compensacions en política exterior. La reacció de Carles fou dispersar-los i aprovar forced loans (crèdits i emprèstits forçosos).

El xoc entre Carles I, Estuard i els parlamentaris originà finalment un conflicte civil el 22 d’agost de 1642, dos anys abans el rei havia tornat a recórrer als parlaments de nou demanar fons per accions bèl·liques contra els “rebels escocesos”.

Carles I contra les cordes

“Jacob I fou acollit favorablement per l’Anglaterra de l’època, així com pels seus desitjos de pacificació interna i estabilitat en les relacions internacionals”.

Políticament Carles I estava contra les cordes, novament el Parlament es negava a les seves peticions, i l’any 1641 els parlamentaris formalitzen el seu malestar públicament i recuperen poders reials com la designa dels consellers reials. Les dues figures principals del govern de Carles I, Laud i Strafford són executats, al rei Carles no li quedava cap altre via, la guerra. La guerra civil entre els cavallers i els roundheads (parlamentaris) acaba amb la derrota de Carles I i la seva execució el 30 de gener de 1649. Durant aquest període bèl·lic sorgeix la figura d’Oliver Cromwell, futur lord protector de la Commonwealth anglesa.

Jacob I fou acollit favorablement per l’Anglaterra de l’època, així com pels seus desitjos de pacificació interna i estabilitat en les relacions internacionals. Però, el nou monarca aviat se sentirà atret per l’absolutisme continental europeu, utilitzant els seus poders amb amplitud, i més en concret la “prerrogativa regia”. Intentà, amb les successives convocatòries i dissolucions, que les Cambres li concedissin un millor finançament mitjançant els impostos. Estava obligat a recórrer a l’assemblea a causa de la màxima medieval “el que a tots ens afecta, ha de ser aprovat per tots”.


Llegeix més!

Parlament i rei, la dualitat de poders anglesa


Més informació:

Cavaliers and Roundheads: The English Civil Wars

Fought between 1642-1651, the English Civil War saw King Charles I (1600-1649) battle Parliament for control of the English government. The war began as a result of a conflict over the power of the monarchy and the rights of Parliament.

Article anteriorLes CUP i els gestos de complicitat italians
Proper articleEl terrorisme i la lluita armada
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.