El rei del comunisme, el terratrèmol de 1977

Sistematització: desconstruïnt el futur

0
770
El col·lapse del bloc "Continental" al centre històric de Bucarest el 1977. Fotografia: historia.ro

El president de Romania Nicolae Ceaușescu va fer a principis de la dècada dels 70 una visita per la Xina i per Corea del Nord, on va quedar impressionat pel culte que es rendia en aquells estats als líders comunistes, així com les expressions “culturals” que el règim portava a terme mitjançant la realització de concentracions on es procedia a la reafirmació col·lectiva dels “principis socialistes” i on es feia una desfermada exaltació patriòtica.

El culte estatal al “líder”

Aquests fets van impressionar tant a Ceaușescu que a la seva tornada a Romania va dissenyar amb els seus col·laboradors el que hauria de ser el culte a la persona del Camarada Ceaușescu i a la seva dona, procedint-se per tant a contractar totes aquelles persones disposades a col·laborar amb el règim per a tal fi. Així pintors, poetes, escriptors i científics a canvi d’una certa prosperitat participaven de la farsa, que arribava a tenir tons surrealistes i patètics, per tal d’exaltar les virtuts i bondats, ja no del règim comunista, sinó del líder comunista per excel·lència. A més Ceaușescu per les seves “Tesis de juliol” proclamava que s’havia de procedir a fer la seva revolució cultural a l’estil de la que s’estava portant a terme a la Xina, i que en el cas de Romania es plasmaria en la redefinició real de Romania.

Ceaușescu va portar a terme el procés de “Sistematització” pel qual es modifica bona part de la ciutat de Bucarest després del terratrèmol del març de 1977.

Aquesta redefinició del comunisme en el cas pràctic va començar a plasmar-se en el procés de reurbanització de Bucarest. Aquesta reurbanització va ser afavorida pel gran terratrèmol de Bucarest de l’any 1977 en el que es van ensorrar bona part dels edificis de la zona història i del centre de la capital, mentre que molts d’altres quedaven greument afectats. Aprofitant l’estat en el qual havia quedat la capital Ceaușescu i el seu equip de col·laboradors van portar a terme el procés de “Sistematització” pel qual es modifica bona part de la ciutat.

El matrimoni Ceausescu visitant els desperfectes del gran terratrèmol de Bucarest del 4 de març de 1977 (Global Museum on Communism: Romania Exhibit)
El matrimoni Ceausescu visitant els desperfectes del gran terratrèmol de Bucarest del 4 de març de 1977. Arxiu: Global Museum on Communism: Romania Exhibit

El sistema consistia a replantejar l’organigrama urbà de la ciutat segons els dictats de Ceaușescu i els seus col·laboradors, donant-se casos esperpèntics en el que s’edificaven edificis i es tornaven a demolir perquè un cop construïts no eren del gust del dictador. A més aquest replantejament afectava en tots els sentits, planificant-se un nou edifici on haurien d’estar totes les institucions de govern de l’Estat i el Partit, la Casa Poporului, que a més hauria de servir de residència del líder, motiu pel qual es va planificar i començar a construir un gran edifici, el segon més gran del món.

La destrucció programada de Bucarest

Així barris sencers eren demolits, molts d’ells no havien estat afectats pel terratrèmol, i es planificaven altres faraòniques obres com la construcció del barri Centrul Civic o el Bulevard del Socialisme, que era 300 metres més llarg que el Bulevard dels Camps Elisis de París, fet pel qual s’havien de demolir o traslladar, amb l’enorme preu econòmic que això comportava, edificis amb un alt valor artístic, arquitectònic i històric, afectant aquests plans de demolició a més d’un 80% del nucli històric de Bucarest, tot i que finalment només es van poder portar a terme, la caiguda del règim ho va impedir, aquests plans de reurbanització de la ciutat, tot i que bona part dels edificis encara a finals dels anys noranta estaven per acabar. D’aquesta època també són obres algunes de les més importants fites del règim comunista, com per exemple la construcció del metro de Bucarest o un relatiu bon sistema d’educació i sanitat, i una xarxa per transmetre electricitat, gràcies a la central elèctrica construïda conjuntament amb Iugoslàvia, les Portes de Ferro, al Danubi.

“Així la majoria de la població es va adaptar a unes condicions de vida que ni les persones més grans havien hagut de patir a conseqüència de la Segona Guerra Mundial i introduïen altres productes, com per exemple el cafè de blat de moro, barreges d’oli de molt mala qualitat”.

Però aquestes fites només eren un mirall en mig de la crua realitat, que no era una altra que una degradació alarmant de les condicions de vida dels romanesos, ja que mentre a ple hivern es portaven a terme les obres de reurbanització de Bucarest i construcció de la Casa del Poble, la majoria de la població patia talls de subministrament elèctric i de calefacció.

A més l’obsessió de Ceaușescu per retornar els crèdits concedits a començaments dels anys setanta feia que ja a mitjan anys vuitanta la major part de la producció agrícola (l’any 1984 i els successius anys les collites foren excel·lents) i industrial es dediqués a l’exportació, mentre que l’escassetat de productes de consum del mercat intern era cada cop més greu, fet que va provocar que s’introduís el racionament l’any 1984 i que prosperés increïblement el mercat negre i la corrupció. A més es deixaren de destinar diners en el manteniment i restauració d’edificis de recent construcció, fet que va provocar que la majoria dels barris acabats de construir en qüestió d’anys s’acabessin degradant, ja que si Romania gaudeix d’un clima benigne a l’estiu, els hiverns són molt durs, amb temperatures contínues sota els deu graus sota zero.

Construcció del Metro de Bucarest l’any 1977. Fotografia: ARMAND ROSENTHAL (AGERPRES)

L’empitjorament de la qualitat de vida

Així la majoria de la població es va adaptar a unes condicions de vida que ni les persones més grans havien hagut de patir a conseqüència de la Segona Guerra Mundial i introduïen altres productes, com per exemple el cafè de blat de moro, barreges d’oli de molt mala qualitat pel consum humà i substitutius de la carn fets amb succedanis de peix, mentre que part dels productes de consum eren prohibits al consum intern.

Les restriccions també afectaven en l’apartat energètic, ja que a més de les ja comentades, i tot i que Romania era productor de petroli i tenia refineries, se sotmetia a la població a un racionament brutal, ja que la producció es destinava també a l’exportació, mentre que introduïen vehicles propulsats amb metà. A més tot i ser també productor de gas i tenir la majoria de cases instal·lacions de gas, la majoria de la població era obligada a instal·lar cuines i fogons de carbó. A més el desenvolupament del mercat negre a mitjan anys vuitanta arribava a quotes insospitades en relació ja no amb els estats occidentals, com ho demostra que els paquets de cigarrets Kent, que eren importats, van acabar esdevenint una moneda de canvi en aquest mercat.

Per tant no cal dir-lo que tot i l’aparent control que exercia tant l’Estat com el Partit sobre la societat romanesa, les condicions de vida de la majoria de romanesos eren el caldo de cultiu per fomentar qualsevol esclat revolucionari, que orquestrat o no, acabaria apareixent més tard o aviat.

En mig d’aquest clima de crisi econòmica sense precedents, i també com a resultat de la “Petita Revolució cultural”, es va procedir a augmentar la censura cultural, com la pressió social i el control de la població pels elements de repressió del règim. Així en el camp cultural es procedia a importants depuracions d’artistes i intel·lectuals que atacaven el paper de Ceaușescu i del seu règim, essent paradigmàtic l’assassinat de l’excel·lent escriptor romanès Marin Preda arran de la publicació del seu llibre “Cel mai iubit dintre pamanteni” (El més estimat de tots els terrícoles), on feia una crítica ferotge del règim comunista i a Ceaușescu, o al fet que a la majoria de les cases s’instal·lessin telèfons amb micròfons ocults.

A més es procedia a crear una psicosi col·lectiva sobre la lleialtat del règim, animant les autoritats a què els ciutadans denunciessin qualsevol pràctica contra el règim, a la vegada que es procedia a captar, ja fora mitjançant de coaccions o d’atorgament de privilegis a importants segments de la població. No en va l’any 1989 un de cada tres romanesos o havia col·laborat o havia format part de la Securitate Statului, la policia política del país, amb una estructura copiada del KGB soviètica o la Stasi de l’Alemanya de l’Est.


Llegeix més!

El geni dels Càrpats


Més informació:

Cutremurul din 4 martie 1977 – 55 de secunde de cosmar

Vineri, 4 martie 1977. Luna plina. Primavara batea la usa. Aparusera deja mugurii copacilor. La televizor – filmul bulgaresc Dulce si Amar. Ceausescu, aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de presedintele african. Nimic nu prevestea urgia care urma sa se abata asupra României…


Bibliografia:

  • CESEREANU, Ruxandra (2004). Decembrie 89. Deconstructia unei revolutii. Iasi: Polirom.

  • TISMANEANU, Vladimir (2005). Stalinism pentru eternitate. Bucarest: Polirom.

Article anteriorLes reformes de Gorbatxov
Proper articleEl moviment ústaixa
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.