Estem acostumats al fet que les ciutats europees siguin conegudes només pels tractats que en algun moment de la història s’han signat: Milà, Utrecht, Lisboa, Bolonya… Tractats sobretot relacionats amb política, principalment paus dels innumerables conflictes bèl·lics que ha patit el nostre continent. No som tan conscients de ciutats que han donat nom a coses més mundanes. Seguint amb el tema noms, aquí en teniu unes quantes, en pro de millorar la imatge de les nostres ciutats europees.

Com sempre, les ciutats antigues, les de Grècia en aquest cas, s’emporten el premi gros: Olímpia, ciutat d’origen de les olimpíades, actualment la flama és encesa i transportada des de les seves ruïnes cap a la ciutat que les ha de realitzar; Marató, ciutat famosa per la victòria dels grecs sobre els perses el 490 aC, la cursa que portà a la mort l’anunciant de la victòria donaria nom a les actuals curses de maratons; i Lesbos, aquesta illa grega donà noms a les seves habitants, les lèsbiques.

“La Berlina, és un pastisset molt popular, de forma i mida semblant a un dònut, però sense forat, farcit de melmelada”.

El món del relaxament té un gran deute amb la ciutat belga d’Spa, i sense “cafè con leche”. A Colònia, la ciutat alemanya de Köln, devem un perfum que amb el temps s’ha convertit en un genèric. Una altra ciutat alemanya, de la selva negra, Rottweiler, va donar nom a una raça de gossos ferotges que originalment feien servir per tenir cura dels ramats en dia de mercat.

El menjar també ha  deixat algunes ciutats. La Berlina és un pastisset molt popular, de forma i mida semblant a un dònut, però sense forat, farcit de melmelada. Aquí fa uns anys que s’ha popularitzat, però canviat la melmelada original, normalment de fruits vermells, per xocolata, més del nostre paladar. I què dir del pa de Viena! Als cervesers els sonarà la ciutat txeca de Pilsen, que donà nom al tipus de cervesa clara més consumida a Catalunya i part del món.

I què dir del famós meridià de Greenwich, ara que l’estat espanyol vol tornar a tenir la seva hora. Qui sap si d’aquí a uns segles algun aparell de comunicació es dirà en general Nokia. Avui només és una marca molt coneguda de mòbils, que porta el nom d’una ciutat finesa, però qui sap. A Catalunya també tenim un exemple en la població d’Osona l’Esquirol, els esquirols van venir a trencar vagues i els va quedar el nom.

Article anteriorLa mentida de l’ascens del nazisme i la violència de les SA
Proper articleEl geni dels Carpats
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).