La Unió Soviètica a principis dels anys 80

El gegant amb peus de fang

0
2284
Firma dels acords SALT II, 1979. (Original Uploaded by Thames to EN. Author Photo Credit: Bill Fitz-Patrick)
Firma dels acords SALT II, 1979. (Original Uploaded by Thames to EN. Author Photo Credit: Bill Fitz-Patrick)

La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques aparentment es trobaven a començaments de la dècada dels anys setanta del segle passat en una etapa favorable pel desenvolupament i la consolidació de la seva economia. En mig del context de la crisi energètica creada arran de l’alça del preu del barril de petroli, l’URSS semblava tenir davant seu unes immillorables condicions pel seu creixement econòmic, ja que era un dels principals productors de petroli en l’àmbit mundial.

Aquest fet no va fer més que ajornar les reformes necessàries que necessitava el sistema comunista. Fet que es devia en part als grans ingressos de divises estrangeres que es produïa gràcies a les exportacions petrolieres. Paral·lelament, una enorme quantitat de dòlars procedents dels Estats productors de petroli de l’Orient Mitjà i el Magreb van començar a estar a l’abast d’aquells estats en vies de desenvolupament i del bloc socialista que els hi fes falta. En aquest sentit, la mateixa URSS no va ser una excepció. Van arribar  crèdits atorgats pels organismes internacionals. Molts milions de dòlars que no va fer més que endeutar fortament les economies del bloc socialista. Unes economies que, tot i l’eufòria del moment, no estaven ni molt menys preparades per les successives crisis econòmiques que s’anirien desenvolupant.

La doctrina Brèjnev i la cursa armamentística amb els Estats Units

“Gorbatxov tenia la ferma voluntat de plantejar canvis i modificacions encara més grans com treure a la URSS del que ell denominava “l’era de l’estancament” que havia suposat segons ell el període de Brèjnev”.

Al llarg del mandat de Leònid Brèjnev (1964 – 1982), la Unió Soviètica, va desplegar una cada cop més agressiva política internacional. Intentava per tots els mitjans aprofitar la crisi conjuntural que afectava el sistema capitalista occidental, tal com ho demostra la seva intervenció en diferents estats com fou els casos de Vietnam, Laos, Moçambic, Angola, Etiòpia, Cambodja, Iemen del Sud, Nicaragua i Afganistan. Paral·lelament a la intervenció en diverses parts del planeta, l’URSS avançava en el desenvolupament dels seus programes armamentístics amb l’objectiu de superar els Estats Units. Fets que no va fer més que comprometre la inestable economia soviètica. Aquesta carrera armamentística va afectar greument a l’economia de l’URSS i dels Estats socialistes com posteriorment es va comprovar.

La Unió Soviètica a principis dels anys vuitanta tenia un producte brut intern equivalent a un terç del dels Estats Units, havent de competir amb aquesta per l’hegemonia mundial com superpotència.

La política exterior dels dirigents soviètics implicava augmentar la presència soviètica arreu de les seves àrees d’influència. El seu domini seguia la Doctrina Brèjnev d’intervenir militarment allà on es considerés oportú per salvaguardar l’ortodòxia definida des de Moscou. Ja s’havia fet a Txecoslovàquia i l’Afganistan.

El que representava l’augment del nombre de tropes soviètiques als estats membres del Pacte de Varsòvia, amb l’excepció de Romania, que era l’únic estat socialista on no hi havia tropes soviètiques des de principis dels anys seixanta. L’augment dels efectius a les fronteres amb la República Popular de la Xina amb la qual es continuava enfrontada. Una acceleració de la carrera pel predomini nuclear missilístic i espacial amb els EUA, i un augment considerable dels ajuts econòmics i militar als seus aliats per tal que aquests desenvolupessin els seus propis programes d’armament, per tal de tenir uns exèrcits potents en cas d’un hipotètic conflicte amb el bloc capitalista.

Una situació econòmica delicada

Tot això no feia més que empitjorar la situació econòmica de la societat soviètica i dels estats socialistes. Els diners que proporcionaven llurs economies socialistes no permetien sostenir aquest nivell de competitivitats en el camp armamentístic vers els Estats Units i els seus aliats occidentals. A la vegada que tampoc complien els estats socialistes amb la seva lògica de política social del distribucionalisme equitatiu que suposadament havien de complir en el seu camí per implementar una societat comunista.

Les desigualtats entre el treballador comú i les classes dirigents s’aprofundien cada cop més i més. La burocratització s’estenia i augmentava, esdevenint un problema apressant pel règim i l’economia. La mateixa premsa soviètica acceptava que l’alt grau d’absentisme provocava importants perdudes d’hores de treball i, per tant, de guanys econòmics. A més a més, la població mostrava una clara apatia en tots els sentits, fruit en part de l’aculturació defensada pel règim en la seva voluntat de construir “l’home nou”. Aquest fet era un dels elements més que afavorien el desenvolupament de conductes gens saludables entre la població, com els cada cop més creixents índexs d’alcoholisme.

Caricatura de la Guerra del Afganistan.
Caricatura de la Guerra de l’Afganistan (1979), apareguda a la premsa nord-americana. Imatge: https://www.timetoast.com/

Ronald Reagan un anticomunista acèrrim

Igualment, l’estructura industrial soviètica s’havia transformat en un inconvenient. Per garantir el seu correcte funcionament necessitava quatre vegades més d’energia, matèries primeres i acer que la dels països occidentals. En el pla polític-militar, l’arribada al poder als Estats Units d’un conservador de la línia dura, com ho era Ronald Reagan, va fer que es passés a un nou plànol de confrontació entre els dos blocs. Així l‘administració republicana de Reagan va duplicar els dòlars destinats al pressupost militar i al seu programa de sistema de defensa de míssils denominat Guerra de les Galàxies. Aquest fet va obligar l’URSS a duplicar també el seu esforç econòmic pel que fa als diners destinats als pressupostos per mantenir la cursa militar.

En aquest punt, a començaments de la dècada dels anys vuitanta, l’economia soviètica, mostrava clars signes de retrocés econòmic, com ho demostra que les xifres de l’exportació de matèries primes superava a les vendes de productes manufacturats.

Amb la mort de Leonid Brèjnev l’any 1982, els seus successors Iuri Andrópov (1982 – 1984) i Konstantin Txernenko (1984 – 1985) van intentar redreçar la situació intentant aplicar polítiques de lluites contra la corrupció i de distensió envers el bloc capitalista. Però la brevetat dels seus mandats, ja que els dos líders soviètics quan van accedir al capdavant del règim es trobaven en una edat avançada i en un estat de salut degradat, no va afavorir aquest fet. Es va estendre la percepció d’inestabilitat al capdavant del lideratge de la Unió Soviètica.

Gorbatxov i les noves reformes

Amb la voluntat de trobar un líder amb la vitalitat suficient per a liderar un procés de regeneració del règim soviètic, fou nomenat l’any 1985 secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) i president del Soviet Suprem Mikhail Gorbatxov. Per tal de millorar la situació social i econòmica de l’URSS, va començar a plantejar tot un seguit de programes de reformes del sistema soviètic, que es varen cristal·litzar en les famoses perestroika (reestructuració) i glasnot (obertura), així com la no tan mencionada uskoreniye (acceleració del desenvolupament econòmic).

La perestroika significava un canvi en la modernització de l’economia i la societat soviètica. La glasnot es comprometia millorar la transparència informàtica per part dels fins al moment monolítics mitjans de comunicació controlat ferrament pel poder soviètic. Mentre que la uskoreniye plantejava la necessitat d’introduir els canvis graduals i progressius que permetessin a l’economia soviètica adaptar-se a les necessitats d’una potència com l’URSS.

“Gorbachov i el seu equip de col·laboradors diagnosticaven que l’estancament havia estat el producte de l’aïllament i de confrontació dels quasi vint anys del lideratge de Brèjnev”.

Malgrat els canvis produïts en el Politburó, el Comitè Executiu del PCUS, Gorbatxov tenia la ferma voluntat de plantejar canvis i modificacions encara més grans com treure a l’URSS del que ell denominava “l’era de l’estancament” que havia suposat, segons ell, el període de BrèjnevGorbachov diagnosticava que l’estancament havia estat el producte de l’aïllament i de confrontació dels quasi vint anys del lideratge de Brèjnev.

Un sistema limitat

Apuntaven la necessitat d’establir un règim de llibertats prou ampli, però limitat que facilités el contacte dels ciutadans de l’URSS amb altres cultures i realitats que es donaven arreu del planeta. Aquest no era un desafiament menor, ja que no era fàcil modificar, en profunditat, el règim de vida que fins al moment havia portat a terme la societat soviètica, que s’havia anat tancant en ella mateixa progressivament.

Certament, una gran part del poble soviètic se sentia còmode dins d’un sistema, que si bé és cert coartava bona part de les seves llibertats polítiques i culturals, li proporcionava els mínims elements materials. Garantia una precària subsistència, amb una relativa seguretat social, ja que si com s’ha apuntat els nivells d’aquesta societat eren uns nivells modests. Tot, perquè es donava en un context d’una societat igualitària socialment i econòmica, on només destacaven els privilegis de les classes dirigents del règim soviètic.

Aquest fet ca suposar un problema per les intencions reformistes de Gorbatxov. La gestió de Brèjnev era percebuda per una part important de la societat soviètica com un període de bonança, no essent la perestroika acceptada automàticament i sense resistència pels soviètics, com sovint es pensa des d’Occident.


Llegeix més!

Les reformes de Gorbatxov
El segrest de Gorbatxov i el cop d’estat de 1991

Proper articleCoses amb noms de persones
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.